Знае ли Макрон?

Знае ли Макрон?
17.10.19   13:01

Прочитано : 2,063

Print This Article

Ви пренесуваме дел од колумната на Џабир Дерала за Цивил Медиа:

Макрон кажа дека нема одговор пред своите сограѓани кога ќе им каже дека се согласил двете земји, Северна Македонија и Албанија, да ги започнат преговорите. Дека и двете земји имаат низа проблеми, а особено Албанија, од која доаѓаат баратели на азил во бројка што ги става на второ место во неговата земја. Нема сомнение, тоа е точно. Сигурно ни самиот Макрон не знае толку добро со какви сѐ проблеми се соочуваат владите, институциите, граѓанките и граѓаните на овие две земји.

Има право Макрон кога вели дека мораме да работиме повеќе во многу сектори. Па, тоа уште погласно и подиректно ни го кажуваат и други големи демократски земји, како што е Германија, на пример. И ни помагаат, со сериозни финансии и експертизи, да ги надминеме последиците од 11-годишното дивеење на режимот на Фамилијата. И им благодариме за тоа. Прашање е колкава поддршка ние добивме од земјата чиј претседател е Емануел Макрон.

Во право е Макрон и кога вели дека процесот на зачленување во ЕУ треба да се подобри и да стане „реверзибилен“, да може да се враќа процесот и да се проверуваат постигнатите резултати во реформите. Па, тоа е одлична идеја! Со тоа може само да ни помогне и нам, на граѓанките и граѓаните, со тоа што владата и институциите ќе бидат постојано на штрек и ќе бидат поодговорни кон одржувањето на ветувањата, а реформите ќе ги направат трајни, а не козметички!

За повеќето нешта што ги кажа Макрон има право и ја има поддршката токму од граѓанките и граѓаните на храбрата и издржлива Северна Македонија. Верувам дека владее исто или слично чувство и во Албанија. Тоа што е бизарно, да се послужам со негов израз, е тоа што не е доволно убедлив неговиот аргумент дека не треба да се почне со преговорите сега, пред да се ревидираат процедурите. Тие процедури може да се подобрат и во наредниот месец или пред да почнат преговорите (во јануари). Тие се внатре, можат да ги сменат правилата кога сакаат, ние сме пред врата, квалификувани сме и повеќе од некои земји што подолго време се дел од ЕУ, не можеме да ги спречиме во менувањето на своите критериуми и постапки.

Целата колумна на Цивил Медиа на следниот линк.

  Категории: