Зар и ти, ќерко, Меркел?!

Зар и ти, ќерко, Меркел?!
11.06.19   09:38

Прочитано : 1,362

Print This Article

Во четврток, неделава, Заев во Берлин ќе се сретне со г-ѓа Меркел. Сите знаеме за што ќе се разговара на таа средба.

Најверојатниот исход од таму кажаното ќе биде најавата на Заев, во петок, дека Република Северна Македонија, годинава, оди на предвремени парламентарни избори.

Навистина е жално што Македонија, на општо изненадување, најлошиот надворешно-политички удар, во мошне чувствително време, го добива токму од Германија. Односот помеѓу Заев и Меркел внимателно се градеше преку дипломатски и вондипломатски канали во последните две-три години врз, наводно, обострана доверба во тие релации. И тој однос делуваше охрабрувачки за Заев да се нафати да го одработи и да го постигне Договорот од Преспа. Како што може да се испостави, неразбирливото гледање на балканската геополитика од страна на Германија, сосема ќе ја поништи принципиелната основа врз која се темелеше соработката помеѓу канцеларката и премиерот, но и помеѓу двете земји. Повторно интересите, а не пријателствата, ја движат меѓународната политика.

За нас, Балканците, ништо ново: нам ни е во генерациското генетско политичко наследство политиката да ја разбираме како игра на насмевки, празни зборови и лажни ветувања, до првиот опортунистички момент за погазување на дадениот збор или за неисполнување на преземените обврски. Во последните триесетина години се изнагледавме разно-разни политички калкуланти по сите балкански географски широчини и должини.

Колумната на Сашо Орданоски во целост прочитајте ја тука

  Категории:
view more articles

Актуелно

view more articles

Останати вести