За „тајните извештаи“ на некои амбасади

За „тајните извештаи“ на некои амбасади

Ви пренесуваме дел од колумната на Сашо Орданоски за Цивил Медиа:

Со оглед на морето од пропагандни шпекулации и фриволни политикантски „токувања“ на заклучоците на Советот за општи работи на ЕУ во Луксембург, неопходно е и овде да го повториме ставот на ова тело за Република Северна Македонија:

„Потврдувајќи ги заклучоците од 26 јуни 2018 година, Советот силно го поздравува историскиот Преспански договор без преседан и добро ја зема на знаење препораката на Европската комисија за отворање на пристапните преговори со Република Северна Македонија врз основа на позитивната евалуација и направениот прогрес во исполнувањето на условите идентификувани од страна на Советот. Со оглед на ограниченото време на располагање и важноста на прашањето, Советот ќе се наврати со цел постигнување јасна и суштинска одлука најбрзо што може и не подоцна од октомври 2019 година“, се вели во заклучокот во однос на нашата земја.

Клучни зборови: „силно го поздравува“, „договор без преседан“, „позитивната евалуација“, „направениот прогрес“, „јасна и суштинска одлука“ и „не подоцна од октомври“.

Од тука натаму следуваат толкувањата за „Европа како курва Вавилонска“, за „џабе тапшање по рамо“, за „ви велевме ние дека…“, за „уште во јуни предупредувавме“ и – ова е најново и многу „ексклузивно“ – дека постојат „национални извештаи“ (со благо сугерирање дека тие извештаи се „тајни“!) на поединечни западни дипломатии во Скопје до своите земји во кои има повеќе критика за состојбите во Македонија од несекојдневните комплименти со кои ги оцени постигнувањата на нашата држава Европската комисија, а ги повторуваат до ниво на баналност буквално сите инстанци задолжени за мерење на напредокот на евро-интегративните напори на земјава.

Да, еве и јас „ексклузивно“ да потврдам, постојат такви извештаи за кои сум брифиран од моите дипломатски извори. И слободен сум да пренесам дека во нив навистина има критики за Македонија кои, сума-сумарум, можат да се сведат на една лапидарна констатација: зошто во државава уште ви се шетаат на слобода луѓе кои би требало да издржуваат долги затворски казни за познатите злосторства сторени за време на владеењето на претходната власт?

Не знам како се правда оној Заев и неговите владини компањони кога одговара на овие критики – тој вид на индискреции моите дипломатски извори не си ги дозволуваат со мене – но, неодамна, со еден многу симпатичен, влијателен и интелигентен западен амбасадор со кого, низ ракиичка и салата, ги дискутиравме некои од аспектите од неговите критички депеши до својата централа, јас на неговите дилеми му одговорив дека Заев е смотан к’о сајла и дека, навистина, во напорот за воспоставување на правната држава требаше многу повеќе да се апси! Апсулимо!

Целата колумна на Цивил Медиа на следниот линк.