За имунитетот и мандатот

За имунитетот и мандатот
7.11.18   14:32

Прочитано : 1,135

Print This Article

Ви пренесуваме дел од колумната на Мирјана Најчевска за Цивил Медиа:

Кога станува збор за одговорност на високи функционери (сегашни и поранешни) за дела кои се поврзани со вршењето на нивната функција, не важат послаби, туку построги правила.

Имунитетот поврзан со вршењето на одредена висока функција не е заштита на криминалното делување на високиот функционер, туку заштита на независноста во вршењето на функцијата. Кога станува збор за пратениците, имунитетот е многу јасно и прецизно поврзан со вршењето функција пратеник – претставување на граѓаните.

Пратеникот не смее кривично да се гони за ништо што го изјавил на собраниската говорница. Меѓутоа, може и треба и мора кривично да се гони за секој криминален чин кој ќе го направи и за тоа нема никаков имунитет.

Единствениот исклучок е притворот. Имено, тргнувајќи од ставот дека секој оној на кој не му е докажана вината е невин, пратениците можат да се повикаат на имунитетот само во однос на актот на притворање. Не на истрага, не на судење, не на изрекување казна, не на отслужување казна затвор, доколку е таква казна изречена, туку на притвор. Па и овој вид на имунитет може да биде проблематизиран и ограничен во одреден број случаи.

Мандатот на пратеникот му е даден од граѓаните. Тие го гласале и го изгласале да ги претставува во Собранието и да ги врши сите работи поврзани со законодавната власт во нивно име и во нивен интерес. Мандатот е поврзан со можноста пратеникот да одговори на поставените задачи и да ги извршува обврските кои му се дадени согласно Уставот и законите.

Целата колумна на Цивил Медиа на следниот линк.

  Категории:
view more articles

Актуелно

view more articles

Останати вести