Влада: Категорично ја демантираме дезинформацијата дека албанскиот јазик станува задолжителен за сите основци

Влада: Категорично ја демантираме дезинформацијата дека албанскиот јазик станува задолжителен за сите основци
26.06.19   23:32

Прочитано : 1,386

Print This Article

Владата на Република Северна Македонија категорично ја демантира дезинформацијата дека албанскиот јазик станува задолжителен за сите основци и дека тоа е причината за оставка на заменик министерот Атанасов и бара од порталите Инфомакс, Маркукуле, Нетпрес, Курир и Вечер да ја повлечат лажната објава, да им се извинат на граѓаните и да информираат дека направиле фото монтажа со цел да делуваат манипулативно.

На ваков начин, преку неточни информации, фото монтажи и други манипулации се прават обиди за вознемирување на граѓаните и за нарушување на заедништвото во нашето општество.

Граѓаните имаат право да бидат точно информирани, а за таа цел сите чинители во општеството имаат огромна одговорност пред јавниот интерес.

Јазиците на нашите заедници не смеат да служат за заплашување и манипулирање, напротив тие се непроценливо богатство на нашиот културен мозаик.

Соопштение од Влада

  Категории:
view more articles

Актуелно