Византиска црква стара 1.500 години откриена во Едрене

Византиска црква стара 1.500 години откриена во Едрене
9.10.18   12:26

Прочитано : 187

Print This Article

Византиска црква стара 1.500 години откриена во Едрене

Црква од раниот византиски период т.е. од пред 1.500 години, беше откриена во Синакој, археолошко наоѓалиште во турскиот округ Едрене, јави туската новинска агенција Анадолија.

Според професор Енгин Бексач црквата е една од најстарите во Тракија, изградена околу 500 н.е. Досега е расчистена основата на црквата. Камената платформа врз којашто зданието е изградено, е во добра состојба.

– Во оваа област се наоѓала древната населба Прабадон или Правон, а откриени се и траги од Траките, изјави Бескач.

Во среден век местото е било важен центар во Византиското Царство.

  Категории: