Вештините што се учат во градинка, се поважни од академското образование

Вештините што се учат во градинка, се поважни од академското образование

Друштвените вештини кај детето што се учат во градинка, но и на улица, се можеби и поважни од академското образование, оценуваат стручните лица.

Истражување објавено неодамна, посочува дека без обѕир на тоа колку детето е напредно во читањето или колку неговите родители заработуваат, градинката е клучна во здобивањето на основните способности, речиси неопходни за завршување на средното, па и високото образование и наоѓањето работа потоа.

Во играта, детето учи како да се игра со другите, како да решава проблеми, како да препознава и забележува чувства и емоции, како да им помага на другите и како да ги контролира своите нагони и потреби.

Затоа, советот гласи – родителите да не создаваат притисок заради намалување на времето што детето го минува во игри и дружење, на сметка на учењето.

Токму оние, првите вештини се најдобар показател за долгорочен успех во животот.