Тројка од источните соништа: Бачев-Мицкоски-Касами!

Тројка од источните соништа: Бачев-Мицкоски-Касами!
11.01.19   09:11

Прочитано : 1,666

Print This Article

Ви пренесуваме дел од колумната на Сашо Орданоски за Цивил Медиа:

Штета е што Груевски, со своите хушкачки инструкции на фејсбук, дополнително ги компромитира очајничките напори на Мицкоски самиот да ја поштеди Македонија од нејзината подобра иднина, кога веќе работите си го добиваат својот сосема логичен тек: најголемата фракција во ВМРО-ДПМНЕ, на чие чело стои овој со дислоцираното командно место во Будимпешта, рамо до рамо му се придружи на Јанко Бачев кој и не крие дека е измислен за да спроведува антизападна агенда во Македонија; а само неколку рамења понатаму е групацијата на Билал Касами за чии неколку функционери нема логично политичко објаснување зошто го рушат Преспанскиот договор, освен ако не се стават во контекстот на заедничкиот антизападен проект на Мицкоски и Бачев.

Иста инспирација, иста мета, исто растојание. Исти банкомат? Ај, да не претеруваме…

Сепак, каква иронија: Албанецот Касами е клучниот играч за исполнување на македонскиот националистички проект на Бачев и Мицкоски… Може ли некој да објасни каде е овде лево? Може: кога ќе ги споредите обвинувањата на Бачев и Мицкоски (со промените во Уставот се поништува македонскиот идентитет!) со барањата на Касами (со промените во Уставот да се поништи македонскиот идентитет!), тие обострано се елиминираат, но веднаш потоа и дијалектички се испреплетуваат во националистичкиот балкански светоглед.

Всушност, пробивот на Македонија кон Запад ќе остави некои политичари во Македонија без леб. Затоа е оваа драма и паника до последен здив. Еве, што ќе прават Груевски/Мицкоски откако земјата ќе влезе во НАТО? Објективно, после сè, која политичка платформа ќе ја тераат, врз која идеја ќе ја обединат партијата?

Да речеме. кога за две, пет или осум години нивната партија ќе освои власт, дали навистина мислат дека ќе можат да ги поништат меѓународните договори, членствата во меѓународните организации, превземените обврски и добиените бенефиции кои ќе произлезат од спроведувањето на Преспанскиот договор? Како мислат да го направат тоа – во понеделникот по победата ќе го информираат НАТО, на пример, дека го поништуваат нашето членство во таа Алијанса?

Целата колумна на Цивил Медиа на следниот линк.

  Категории: