Ти си знаеш

Ти си знаеш
12.09.18   12:01

Прочитано : 964

Print This Article

Ви пренесуваме дел од колумната на Сашо Кокаланов за Призма:

Јавноста во соседна Србија деновиве остана згрозена од фактот дека една пензионирана судијка се пријавила за втората сезона од реалното шоу „Задруга“. Додуша, да бидеме чесни, не целата, само еден дел од јавноста бурно реагираше, тврдејќи дека тоа е недолично и срамно за целата судска фела, додека еден друг дел застана во одбрана на ријалити-судијката со тезата: „Секој е слободен да одлучи што ќе прави, не крши никаков закон!“

Секоја сличност на оваа вторава теза со „ставот“ на Христијан Мицкоски за референдумот се надевам е случајна. Но, не би се изненадил и ако не е случајна, зашто тоа е истото културно милје од кое произлегуваат ваквите личности – задругарскатурбофолкерскакултура, која верува дека во постапките и во однесувањето на луѓето има само нешта ограничени со закон, но не и со елементарна пристојност, а уште помалку со лична одговорноста и со морал.

Да се разбереме, не може основата премиса во една демократија да биде партиски став за кое било прашање, а најмалку за некое што носи етикета на највисок државен и национален интерес. Тоа дека секој граѓанин според својата волја ќе одлучи како ќе гласа е на сила веќе три децении и не е став, тоа е нешто за што сме се договориле уште кога Мицкоски (и јас како негов врсник) не сме биле ниту полнолетни, односно кога генерацијата пред нас се определила за плурализам и демократија.

Ако е доволно будала, Мицкоски може и пред секои избори да им кажува на граѓаните да одлучат по сопствена волја.Тоа е како на курс по пливање, наместо како да пливаат, кандидатите-непливачи да ги подучуваш за нешто што и самите го знаат. На пример, дека водата е мокра и дека пливањето е индивидуален спорт.

Целата колумна на Призма на следниот линк.

  Категории:
view more articles

Актуелно

view more articles

Останати вести