Сведоштво за „бомбите“ од прва рака

Сведоштво за „бомбите“ од прва рака
7.11.18   17:09

Прочитано : 3,045

Print This Article

Задоцни десетина минути, седна на средина од клупата залепена до ѕидот каде што обично чекаат сведоците и не се потпре. Така наведнат ги стави очилата и кусо го погледна мобилниот.

Судијката веднаш го повика, а Ѓорги Лазаревски полека се приближи до пултот и по пат собра една негазирана „пелистерка“ од масата каде што седеа обвинителите. Со поглед се разбра со познатите лица од СЈО дека е жеден.

Поминале 30 часа заедно кога Лазаревски давал исказ долг 36 страници за тоа како со колегата од УБК, Ѕвонко Костовски, ги ваделе прислушуваните разговори и му ги давале на поранешниот разузнавач Зоран Верушески.

Овие материјали завршија кај тогашната опозиција, која ги објавуваше како политички „бомби“.

Лазаревски застана зад пултот на околу два метри од клупата каде што седеа обвинетите. Таму на чело седеше Сашо Мијалков, а од страна стуткана покрај нејзиниот адвокат беше Гордана Јанкулоска.

Најзначајниот сведок

„Вие сте еден од најзначајните сведоци“, обвинителот Трајче Пеливанов го стартуваше испрашувањето.

Избегнувајќи ги погледите на сите во салата, тој почна со биографијата.

Раскажа како се вработил во тогашното ДБК и како брзо напредувал, меѓутоа формалната атмосфера во судницата се разби кога тој сосема намерно потенцираше дека првото унапредување го добил во времето на министерот Јордан Мијалков.

Новинарите побрзаа да го запишат насловот на првата вест од судењето, а Сашо Мијалков само рамнодушно го подигна погледот.

Сведочеше дека бил деградиран на ниво на почетник веднаш штом ВМРО-ДПМНЕ дошла на власт во 2006, а бргу потоа почнале и неволјите со тогашниот прв човек на Петтата управа и негов претпоставен, Горан Грујевски.

„Имав впечаток дека од првиот ден бев изложен на мобинг и тоа не престана.“

Веднаш се забележа дека гневот на Лазаревски е повеќе насочен кон пребегнатиот Грујевски, а не толку кон Мијалков, со кого речиси и немал контакт во времето кога работел во УБК.

Горан Грујевски му пришол со совет да не се појавува пред новиот директор, оти тој не сакал да го види зошто претходно работел за непатриотската влада.

Тремата и циничната насмевка му се измешаа во цртите на лицето кога раскажуваше дека неговиот претпоставен, а сега бегалец од правдата, зборувал како тој е одговорен зошто во негово време почнале многу да се ограбуваат поштите.

текстот на Владо Апостолов во целост прочитајте го тука

  Категории:
view more articles

Актуелно

view more articles

Останати вести