Студио 1 тема: Заедничко родителство по развод – нов закон за доброто на децата?

Студио 1 тема: Заедничко родителство по развод – нов закон за доброто на децата?
14.06.19   18:30

Прочитано : 306

Print This Article
наум9

Предлог законските измени на Иницијативата за заедничко и одговорно родителство по развод во Законот за семејство, се однесуваат на следното:

Дефинирање на тоа што е заедничко, а што самостојно вршење на родителско право, и тоа во правна и во физичка смисла. Најбитно е што се воведува квантификација на тоа што значи заедничко родителство во физичка смисла – секој од родителите да поминува по 120 до 180 дена годишно со своето дете.

Одредба дека заедничкото родителство ќе се однесува на сите случаи, освен исклучоците опфатени во еден член од законот кои се однесуваат на родители кои не сакаат, не можат или не се подобни за заедничко вршење на родителското право (зависници, насилници, душевно болни итн.)

За тоа како треба да функционира заедничкото родителство во пракса, разговаравме со Наум Рибарски од Ѓраѓанската иницијатива заедничко и одговорно родителство по развод.

  Категории: