Со донација од Еуролинк ќе се доопреми интензивната нега во детската болница Козле

Со донација од Еуролинк ќе се доопреми интензивната нега во детската болница Козле
21.09.18   10:55

Прочитано : 198

Print This Article

Институтот за белодробни заболувања Козле во Скопје ќе ја доопреми интензивната нега со нови апарати за лекување на пациентите со пулмонална дисплазија и цистична фиброза со донација од 30.000 евра од осигурителната компанија „Еуролинк осигурување“ и од хуманитарна забава на претседателката на Надзорниот одбор на компанијата Олга Костовска, изјави директорот на болницата д-р Ангелчо Андоновски.

 

„Со овие средства планираме да набавиме два респиратора, два инкубатора, амбис сетови за дишење, перфусори и друга апаратура која е потребна за одделот за интензивната нега да биде комплетно опремен“,  вели д-р Андоновски.

Дел од парите за доопремување на одделот за интензивна нега во болницата беа собрани на минатонеделната роденденска забава на Олга Костовска. Таа по повод нејзиниот роденден организираше хуманитарна забава на која гостите наместо подароци и цвеќе даваа донации, а за возврат добија подароци – цртежи од децата што се лекуваат во болницата во Козле. Од донациите на гостите беа собрани околу 10.000 евра. Олга Костовска на самата забава соопшти дека компанијата „Еуролинк“ ќе донира дополнителни 20.000 евра за да се набави потребната опрема за одделот за интензивна нега.

повеќе тука

  Категории: