Скопје вечерва најзагаден град во cветот, градот со препораки до граѓаните

 Скопје вечерва најзагаден град во cветот, градот со препораки до граѓаните

Вечерва нешто пред полноќ, Скопје беше прв на листата на најзагадени градови во Светот. Алармантна беше ситуацијата во главниот град, а најголемо загадување е регистрирано кај ректоратот.

Се огласија и од Град Скопје каде што испратија препораки за заштита од загадувањето на воздухот.

„По добиеното соопштение од Министерството за животна средина и просторно планирање за надминување на ПРАГОТ ЗА ИНФОРМИРАЊЕ каде вредноста на ПМ10 честичките во воздухот над 100 µg/m3 во текот на два последователни дена на минимум две мерни станици во Скопје, градоначалникот на Град Скопје ги објавува следниве препораки до граѓаните:

• да се избегнува користењето на возила, колку што е можно, а ако се користат возила, повеќе лица да се организираат да се возат во едно возило;
• да се користи јавниот превоз;
• рано наутро и доцна навечер да се избегнува долготрајна изложеност на отворено;
• за затоплување на домовите да не се користат отпадни материјали, прегорено машинско масло, лакирани и обоени отпадоци од дрво, стиропор, ПЕТ амбалажа, гуми и каков било синтетички материјал;
• да се користи суво и чисто дрво без примеси од земја и од отпадоци;
• печките на дрво да се користат и одржуваат според упатствата на производителот;
• редовно да се чистат оџаците;
• да се одложат сите активности на отворено;
• да се почитува забраната за дотур на роба во централното градско подрачје во периодот согласно со издадените одобренија од Градот Скопје.“, се вели во соопштението на Град Скопје.