Скара на кило, обвинител на парче

Скара на кило, обвинител на парче
22.09.19   11:05

Прочитано : 1,347

Print This Article

Ви пренесуваме дел од колумната на Катерина Блажевска за Призма:

Опозицијата не сака ново обвинителство, туку во постојното Основно јавно обвинителство за гонење криминал и корупција шефот да се избира на нејзин предлог. И тука завршува приказната за стандардите, принципите и загриженоста за квалитетен закон за Јавно обвинителство. Од сите нивни „амандмани“, најважен е овој: Русковска да си оди, новиот обвинител да го предложи опозицијата.

И сето ова го третираат исклучиво низ призмата на случајот „Рекет“, кој го доживуваат како предмет за порамнување на сметките со власта имплицирајќи нејзина инволвираност, додека опозицијата не прифаќа никакви грешки и криминали на нејзини претставници, ни сега ни во минатото.

Во однос на законот, Милошоски вината ја префрли на власта, тврдејќи дека „Заев не можел да прифати ниедно системско решение за борба против високата корупција, во кое друг професионален обвинител би имал увид во тој мегаскандал, освен владино-подобната обвинителка Вилма Русковска“.

Прво, според кои критериуми опозицијата оценува кој е попрофесионален – според партиски или стручни? Второ, какво е тоа „системско“ решение кое вели дека Русковска треба да си оди? Добивањето нови компетенции на тоа обвинителство не може да биде алиби и за избор на нов шеф на обвинителството, бидејќи нему нови компетенции му беа дадени и по изборот на Русковска (за пречекорување на овластувањата на полицијата и затворската полиција). Трето, нели е срамно кој било од ВМРО-ДПМНЕ да зборува за потреба од „увид во Рекет“ откако токму нивниот лидер на прес-конференција мавташе со исказите на повиканите сведоци во фаза на тајност? Тоа е најкус пат до компромитација на истрагата.

Целата колумна на Призма на следниот линк.

  Категории: