Сите сме губитници!

Сите сме губитници!
12.12.18   22:56

Прочитано : 523

Print This Article

Ви пренесуваме дел од колумната на Џабир Дерала за Цивил Медиа:

И додека најголем дел од опозицијата во етничкиот македонски политички блок е очајно заглавен во проѕирните обиди да ја избави криминалната клика од канџите на правдата (каква-таква) со празни шатори на улица и пиштол и кама во главата, ние сме губитници, сите заедно. За тоа време, етничкиот албански блок се обидува „да држи чекор“ со слични теми од 19-от век, само од другата страна на „барикадите“. И повторно, сите губиме.

И додека сите се Скандинавци, не откажувајќи се од балканските манири, погодувате што ќе кажам – сите се губитници. Невладините фолиранти (организации) се како влада, а партиите се како невладини организации… Ги измешаа коцките, ама ниедна не фрлија на зелената чоја.

Кога сите заедно не можат да му одолеат на искушението бескрајно да дебатираат, да се сликаат, да го задоволуваат сопственото его и чувство на успешност и надмоќ над замислениот или реалниот противник… сите се губитници.

Кога конкурентот се третира како смртен непријател и кога се води беспоштедна битка да се уништи, сите се губитници. Емоцијата над разумот, сопствениот интерес над општиот – тие се почеток и крај на секоја (премолчена) агенда. Правда, демократија и почитување на човековите права и слободи не се постигнуваат со емоции и одбрана на тесните интереси, туку со напорна работа, посветеност, искреност и личен пример.

Целата колумна на Цивил Медиа на следниот линк.

  Категории: