Што треба да знаете за островот од желбите на Трамп

Што треба да знаете за островот од желбите на Трамп

Изгледа ќе остане само пуста желба. И покрај завидните напори, врбувања и лутења на американскиот претседател Доналд Трамп, најголемиот остров на светот не е на продажба.

    

Гренланд е претежно покриен со мраз, едвај е населен, а и не е дом на многу модерни удобности. Но затоа Гренланд другото држи  има голем број на светски рекорди.

Тој е најголемиот остров на светот, најмалку густо населената територија на Земјата и е дом на единствената постојана ледена покривка надвор од Антарктикот. Поголемиот број од 56.000 жители се Инуити, потомци на населението кое се преселило од денешна Канада во 13 век.

Повеќе за островот од желбите на американскиот претседател Доналд Трамп во следнава галерија