Шилегов ќе бара општина Сарај да ја урне дивата платформа на Матка

Шилегов ќе бара општина Сарај да ја урне дивата платформа на Матка
11.02.19   12:19

Прочитано : 303

Print This Article

Денеска ќе испратиме допис до Општина Сарај дека платформата на кањонот Матка е дивоградба, вели раководителот на Инспекторатот за животна средина на Град Скопје Мирослав Богдановски.

Откако вчера САКАМДАКАЖАМ.МК објави дека платформата од железна конструкција се гради во езерото, инспекторите од Град Скопје излегле на терен. По направениот увид било констатирано дека платформата не смее да биде изградена оти во кањонот не смее да се градат ниту времени објекти, по што Општина Сарај треба да постапи согласно нивните законски ингеренции.

„На лице место немаше никој, ниту вчера, ниту денес. Немаме информации која е намената на платформата, но таа е дивоградба. Град Скопје нема надлежност да урива објекти, тоа го прават општините. Затоа со допис ќе ја информираме Општина Сарај дека станува збор за дивоградба и треба веднаш нивната градежна инспекција да ја отстрани. Доколку Општината не го стори тоа ќе го информираме и државниот инспекциски совет. Во Матка никакви градби не смее да има, станува збор за заштитено природно богатство“, вели Мирослав Богдановски.

Фото – СДК

  Категории: