Шекеринска: Ова е наша година на успех, на најуспешната етапа од нашиот пат кон НАТО

Шекеринска: Ова е наша година на успех, на најуспешната етапа од нашиот пат кон НАТО

Министерката за одбрана, Радмила Шекеринска, на централната свеченост за одбележување на Денот на Армијата, која се одржа во Охрид, ги нагласи досегашните успеси на Армијата, но зборуваше и за тоа што ќе следи во блиска иднина.

Министерката им се заблагодари на припадниците на Армијата за придонесот кон безбедноста и суверенитетот на нашата држава и за придонесот во процесот за приклучување кон Алијансата, учеството во мировните мисии, помошта на граѓаните при елементарни непогоди.

-Наша задача е да ви обезбедиме најдобар тренинг, најдобра опрема и постојано внимание, да продолжиме да инвестираме во вас, во нашите луѓе и за нашите луѓе, рече Шекеринска. Порача дека грижата за Армијата нема да прекине и дека две години по ред се зголемува буџетот за одбраната, се зголемуваат платите, редовно се исплаќаат и јубилејните награди и дежурствата.

Министерката порача дека по 16 години беа набавени нови инженериски машини, Армијата се подмлади за нови 500 професионални војници.

Во однос на идните чекори, Шекеринска рече дека државата и Армијата одбројува до полноправното членство во Алијансата, за што се прават и последните подготовки.

-Изработивме План за опремување и модернизација на вооружените сили, како дел од Долгорочниот план за развој на одбранбените способности 2019 – 2028. Ги менуваме клучните закони и ги воведуваме НАТО правилата, нагласи Шекеринска и додаде дека покрај зголемувањето на буџетите, беше зголемена и транспарентноста и отчетноста во работењето.

За неодамна завршената воена вежба „Одлучен удар“, најголема во нашата земја, таа рече дека Армијата покажа дека е кредибилен, организиран и посветен партнер, дека е НАТО.

Министерката Шекеринска го посвети Денот на Армијата на нашите припадници кои во моментов се илјадници километри од дома, во мировните мисии, особено во мисијата „Одлучна поддршка“ во Авганистан.

-Во Кабул е речиси 1 попладне. Ова за нашите војници и офицери е работен ден, со работни задачи и многу ризици, очекувани и неочекувани, опасни и уште поопасни. Оваа прослава е наша прослава, но за мене, пред се, ова е нивен ден, рече министерката.

Министерката ѝ честиташе на новопоставениот аѓутант на Претседателот, потполковник Блажевска, прва – жена аѓутант на врховниот командант и порача дека армиската професија е професија и за жените кои секојдневно докажуваат дека можат да се справат со сите задачи и одговорности.

Во обраќањето пред Претседателот Стево Пендаровски, началникот на Генералштабот, генералот Ѓурчиновски и останатите високи гости, министерката Шекеринска порача дека зад нас е година на успех, но очекувам идната да е уште подобра и уште поуспешна.

Претседателот и врховен командант, Пендаровски, истакна дека реформите во одбраната и безбедноста се постојан процес и дека тие ќе продолжат и по членството во НАТО.

Обраќајќи им се на припадниците на Армијата, претседателот Пендаровски рече дека „како врховен командант ќе инсистирам на подобрување на вашиот животен и професионален стандард и како што вие одговорно, посветено и професионално го исполнувате вашиот дел од обврските, така и ние мора да ја исполниме нашата обврска кон вас.“

Претседателот, на Сквадронот на транспортни хеликоптери од Воздухопловната бригада на Здружената оперативна команда и на Канцеларијата за врски на НАТО во Скопје им додели медали за воени заслуги.