Самоодговорност

Самоодговорност

Десетина дена бев оддалечена од домашниве настани, и гледам дека ништо не се сменило. И натаму трае лицитацијата на тема „метла“ – овој треба да замине, оној треба да замине, што само укажува на каков тривијален начин сме многу далеку од целта. Не поради фактот дека кадровските промени сѐ уште не се реализирани, туку затоа што сите чекаат операцијата да ја спроведе премиерот во консултација со коалициските партнери. Патем, она што најмногу пречи во оваа епизода, е ненаситната жед за сеир и кадровска „крв“.

Притоа се забораваат неколку клучни работи. Во држава што чека почеток на преговори со ЕУ и која промовира свест за потребите од длабоко реформирање на општеството, соопштувањето на билансот за (не)сработеното досега, воопшто не мора ексклузивно да дојде од премиерот. Лицата што ја добиле довербата да бидат на различни позиции и нивоа на власта, ако имаат вистинско чувство за реалноста и нивните резултати или модел од однесување наспроти очекувањата на граѓаните, не треба да чекаат премиерот да „отсвири“ крај.

Промените, пред сѐ, бараат самосвест за потребата од нив – самоодговорност. Најголема демократска придобивка за едно општество е ако се увериме дека имаме функционери што знаат сами да се повлечат.

Kолумната на Катерина Блажевска во целост прочитајте ја тука