Садење дрвја: Не може каде било и кога било

Садење дрвја: Не може каде било и кога било

Засадувањето дрво се чини лесно. Копаш дупка, вметнуваш расад, ставаш вода и завршена работа. Не е толку едноставно, велат експертите. Се вели дека ако денес засадиме дрво, нашите внуци и правнуци ќе уживаат во нејзината сенка.

Сепак, садењето дрвја не е толку лесно. Пред тоа, треба внимателно да го изберете местото, а потоа и расад што се вклопува во теренот во кој е засаден.

Од ЈКП Гринс-Белград за Би-Би-Си на српски јазик велат дека доколку сакаат, граѓаните би можеле да засадат дрво на јавна зелена површина (во парк, пред зграда), но дека треба претходно да ги контактираат.

– Ги поздравуваме желбите и напорите на нашите сограѓани да ја разубават околината, но ги повикуваме да го извршат садењето во соработка со нас, велат од Зеленило. Инженерите за пејсажна архитектура и шумарство, вработени во ЈКП „Зеленило-Белград“ ќе проценат дали има услови за садење дрвја.

– Ќе ја провериме близина на зградите, надземните и подземните инсталации, јавното осветлување и околната вегетација, велат од Зеленило-Белград.

Шумата блеска, шумата пее

Теа Николиќ е на чело на општествениот сервис „Шумата пее“, чија главна цел е пошумување и поттикнување на акции за пошумување.

Таа вели дека со тим соработници садат дрвја каде и да се поканети.

– Кога садиме во училиште или градинка, децата секогаш ни помагаат, што е прекрасен начин директно да бидат вклучени во „раѓањето“ на дрвото во нивниот двор, а со самото тоа и понатаму да се грижат за него, изјави Николиќ за Би Би Си на српски јазик.

Таа додава дека кога садат дрвја пред зграда, им помагаат луѓето што ги поканиле, како и волонтери.

– Има многу луѓе кои сакаат да садат, но тешко е да се совпадне времето за сите нас, вели Николиќ.

Како да ви биде околината позелена

– Треба да изберете дрво што одговара на теренот на кој го садите

– Зеленилото што постои околу нас треба да биде заштитено

– Чистењето понекогаш е доволно за да се спречи некој да пресече дрво

– Не дозволувајте миленичиња да уринираат по четинари, бидејќи тие ги убиваат

– Садете кога и да можете

– Не мора секогаш да се садат дрвја, може да се посади и грмушки, што е исто така убаво за околината, плус дава кислород и е природна куќичка за птици

Како да се посади дрво

– Планирајте го садењето – Времето за садење дрвја е во рана пролет или есен. Изберете го вистинското место.

– Некои дрвја растат подобро во сува, песочна почва, додека други растат подобро во влажна почва. Секој вид дрво има свои потреби. Проверете ја киселоста на почвата, салинитетот, квалитетот на почвата.

– Нацртајте мапа на избраното место и означете каде ќе бидат засадени дрвјата. Ако имате можност, прашајте шумар да ви помогне да изберете каде да садите.

Како садат соседите

До пред две години, во Северна Македонија се одбележуваше Ден на дрвото, но е откажан поради лошиот ефект од садењето.Некои анализи покажаа дека мал процент на садници успешно „се фатиле“ по Денот на дрвото, па Владата реши да го прекине овој празник.

Денот на дрвото започна да се одбележува 2007 година и беше неработен ден.

Во Црна Гора постои иновативна платформа со мобилната апликација „Мое дрво“, која ги поврзува градските администрации, граѓани и компании за да се озеленат урбаните и приградските области.

„Моето дрво помага во планирањето и одржувањето на зелените простори заедно со надлежните јавни власти кои утврдуваат кои зони треба да бидат засадени со дрвја, вели Борис Бањац, сопственик на апликацијата „Моето дрво“ за Би Би Си на српски јазик.

Апликацијата нуди можност сите лесно да учествуваат во создавањето зеленило и пошумувањето.

– Можете да изберете локација за садење, вид и број на садници, објаснува Бањац.

Тој додаде дека апликацијата во моментов е активна во Подгорица, каде за кратко време бројни компании и граѓани се вклучиле во проектот, со цел со садниците да го направат градот поубав и подобро место за живеење. Тој се надева дека платформата ќе се рашири низ целиот регион.

– Нашата цел е да создадеме платформа со помош на која ќе можете да садите каде било во светот, вели Борис.

Би Би Си (српска редакција)/МИА