Русија ќе снима своја верзија на „Чернобил“ која ќе ја обвинува ЦИА за катастрофата

Русија ќе снима своја верзија на „Чернобил“ која ќе ја обвинува ЦИА за катастрофата
8.06.19   13:20

Прочитано : 299

Print This Article

Минисеријалот на HBO “Чернобил” ги предводи топ листите само три недели откако беше пуштен. Петте епизоди на сагата веќе завршија и луѓето сфатија не толку за самата несреќа, колку за човековите последици, за цензурата, за молкот и за саможртвата на илјадници луѓе.

Раскажува за обидите да се задуши една огромна катастрофа, нешто што сурово удри по самодовербата на Русија. Особено со последната епизода, каде се претстави сведочењето на Валери Легасов (Џаред Харис), во кое тој обвинува дека во СССР избираат да поседуваат одреден тип на опасни РБМК реактори, едноставно затоа што е поевтино. Потоа физичарот е изолиран, напуштен од пријатели и колеги и осуден како лажго од сопствената држава.

Тој се самоубива две години и еден ден по несреќата, но ги остава зад себе касетите со детали за сето она што го видел и слушнал за време на операцијата Чернобил. Благодарение на неговите признанија, СССР ја признава својата грешка за реакторите и ги заменува сите во земјата, што секако го спасува светот од нова катастрофа.

Мазин завршува одлична работа со презентирање на ситуацијата на одличен начин со наоѓање на град кој изгледа исто како Припјат, успева да го декорира и да ги пресоздаде вистинските домови од 1980 година.

Секој режисер ги цени напорите на режисерот, но во Русија тие не се толку среќни со она што го гледаат. Во многу весници, шоуто е опишано како “цртан филм”. Исто така, постојат гласини дека има канал кој поддржува планови да ја направи својата верзија на настаните. Но, тоа во него ќе се разговара за тоа како американската ЦИА е виновна за експлозијата.

Алексеј Мурадов, за кој се верува дека е режисер, изјави за “Москва тајмс” дека приказната ќе ја кажува теоријата на заговор дека “Американците распоредиле во централата ЦИА човек кој има вмешано прсти во експлозијата”. Според него, многу историчари раскажуваат дека на денот на несреќата имало таков агент.

Фото: Ројтерс

Се верува дека проектот веќе е снимен, но сè уште е нејасно кога ќе го види светот.

  Категории:
view more articles

Актуелно