Предвремени парламентарни избори и зошто не?

Предвремени парламентарни избори и зошто не?
14.01.19   13:42

Прочитано : 454

Print This Article

Ви пренесуваме дел од колумната на Џабир Дерала за Цивил Медиа:

Има најмалку две причини зошто СДСМ треба, најмалку две причини зошто не треба и најмалку две причини зошто граѓанките и граѓаните не треба да го прифатат барањето за предвремени парламентарни избори оваа година. Еве ги…

СДСМ, како владејачка партија, без оглед на сите грешки и сето разочарување што го следат нивното владеење, сѐ уште се апсолутни фаворити во една предвремена парламентарна трка за која се зборува деновиве. Затоа, од позиција на партиски интереси, ним добро би им дошло продолжување на мандатот за нови две и кусур години. Со тоа, иронично, ќе одржат уште еден „континуитет“ на ВМРО-ДПМНЕ која наметна едно пеколно темпо на одржување предвремени парламентарни избори секои две-три години.

Со предвремени парламентарни избори, СДСМ ќе добие далеку поголема предност пред своите конкуренти, како од албанските гласачи, така и од македонските, вклучувајќи и голем број разочарани десничари, а особено од оние што ги допре „милоста“ на власта во изминатите „преспански“ денови. Повторно, од партиски позиции, на СДСМ тоа му одговара.

СДСМ, како политичка партија одговорна и за државата што ја води, не треба да го прифати предизвикот од еден грст губитници, затоа што ним и онака не им е потребна изборна победа. Мицкоски и разните солзи (навистина, каде е?), бачевци, апашовци, нездравковци и други ветви страшила од кои никој не се плаши, имаат задача да ја дестабилизираат Македонија и ништо повеќе. Нивното дејствување е насочено кон правење што е можно повеќе штета, какви и да се последиците по бројноста на нивното членство и влијанието во политиката.

Секој неуспех на Македонија е корист за лумпен радикалите и за нивните надворешни ментори кои нашата земја ја третираат како жетон во пошироките регионални и глобални игри. Тоа се совпаѓа со руската политика – да го третира секој неуспех на Европа како корист и предност за Русија. Така и македонските неуспеси се дел од стратегијата на руската политика насочена против европските интереси.

Разочарувањата од СДСМ доаѓа од нивните изворни поддржувачи и големиот број луѓе што ги гласаа, не од партиски, туку од граѓански позиции, гневни на режимот на Груевски. Тие, ако не за СДСМ, немаат за кого да гласаат, бидејќи ни на крај памет не им е да гласаат за деструктивните креатури спомнати и неспомнати погоре. И тоа е решливо, но само навидум. Нивното место може да го замени дел од гласачкото тело што потоа ќе очекува од СДСМ да напушти дел од своите најважни проекти, каков што е концептот на едно општество за сите, на пример. На подолги патеки, тоа ќе го остави СДСМ со намален број гласачи. Да не говориме за тоа дека со тоа само ќе се продолжи вемеровскиот „стил“ на постојано шокирање на општеството со изборни процеси.

Зошто граѓанките и граѓаните не треба да прифатат предвремени парламентарни избори? Основна причина за тоа е дека системот не е подготвен за избори и нема време да се подготви целосно до април. Ај, претседателски некако и ќе истуркаме, но парламентарни? Зошто?

Целата колумна на Цивил Медиа на следниот линк.

  Категории: