Право на референдум и право на бојкот

Право на референдум и право на бојкот
9.08.18   21:12

Прочитано : 1,481

Print This Article

Ви пренесуваме дел од колумната на колумната на Мирјана Најчевска за Цивил Медиа:

Референдумот е право. Право на граѓаните да кажат што мислат за одредена работа од важност за поголем број граѓани. Референдумот е можност за влијание. Можност граѓаните да бидат информирани за одредена одлука на власта, можност да се согласат или да не се согласат со таа одлука, можност да извршат притисок врз власта да донесе или да не донесе одредена одлука. Референдумот е акт на непосредна демократија. Акт на директно изјаснување без посредници. Акт на остварување на суверенитетот во неговото уставно значење како: неделив, неотуѓив и непренослив.

Донесена е одлука за одржување на референдум на кој ќе биде поставено прашањето: „Дали сте за членство во ЕУ и НАТО со прифаќање на Договорот помеѓу Република Македонија и Република Грција?“?

Очекувано е да има луѓе кои позитивно би одговориле на прашањето (од најразлични причини) и луѓе кои би одговориле негативно (од најразлични причини). Она што не е вообичаено е бојкотирање на референдумот и откажување од сопственото право. Тоа не значи дека луѓето немаат право да бојкотираат или дека заради тоа треба да бидат казнети. Едноставно, се поставува прашањето: зошто некој би го бојкотирал референдумот?

Според мене можат да се издвојат 8 групи луѓе кои од различни причини би го поддржале бојкотот на референдумот.

Прва група – сеедно ми е што се случува, сите се исти, гајле ми е за се… Луѓе кои едноставно не се заинтересирани за случувањата во пошироката заедница, вообичаено не излегуваат на избори и не учествуваат во било какви активности поврзани со пошироката заедница. Овие луѓе најчесто не се партиски ориентирани.

Втора група – не верувам во Избирачкиот список. Луѓе кои мислат дека со непрочистен Избирачки список не може да се изведува референдум, бидејќи секој резултат ќе биде сомнителен. Кон оваа група можат да се приклонат припадници на различни партии, меѓутоа во моментот би очекувала тоа да биде изговор пред сѐ на членови и симпатизери на ВМРО-ДПМНЕ кои намерно или ненамерно забораваат дека актуелниот Избирачки список е продукт на владеењето на ВМРО-ДПМНЕ и дека и евентуални вонредни избори повторно би се изведувале со непрочистен список.

Целата колумна на Цивил Медиа на следниот линк.

  Категории: