Поставени три нови мерачи на загадувањето, уште седум од следната недела

12.01.19   16:56

Прочитано : 213

Print This Article

collage-zagaduvanje-2

Страницата „Мој Воздух“ објави дека се додадени уште три мерни станици на мрежата „Airly“ лоцирани на плоштадот Македонија и во населбата Железарница, како и на Широк Сокак во Битола, а податоците од нивните отчитувања на параметрите на загадениот воздух се достапни на страницата.

„Airly“ сензорите се трет независен извор на податоци за квалитетот на воздухот во Скопје и во неколку други градови во државата, покрај мерните станици на „Палс еко“ (Pulse.eco) проектот и мерните станици поставени од Универзитетот „Гоце Делчев“ од Штип, чии податоци се објавуваат на страницата „МојВоздух“.

Зад поставувањето на сензорите „Airly“ стои приватна иницијатива на еко активистот Тони Никушевски, кој за „Мета“ изјави дека од следната недела ќе бидат поставени уште седум сензори за мерење на квалитет на амбиенталниот воздух во Скопје и во Тетово.

Минатиот месец Никушевски и се обрати на јавноста за помош во собирање на потребните средства за заокружување на бројката од 10 сензори чиешто поставување, според него, е предизвикано од загриженоста на голем број на граѓани од неработењето и лимитираноста на државните станици за мерење на квалитет на амбиенталниот воздух.

Неофицијално, дознаваме дека за поставување на „Ерли“ сензорите, кои, според Никушевски,  се ЕУ стандардизирани и признаени како релевантни во повеќе земји од Европската унија, биле заинтересирани и некои скопски општини.

Мета

  Категории:
view more articles

Актуелно

view more articles

Останати вести