Падна ракета на Гази Баба

Падна ракета на Гази Баба
16.04.18   20:03

Прочитано : 1,924

Print This Article

Ви пренесуваме дел од колумната на Ерол Ризаов за „Независен“:

Веднаш ги препознавам навивачите за Америка и за Русија уште пред да ги уплатат ливчињата во милион кладилници, колку што ги има во Македонија. На тие што се обложуваат дека ќе победи Америка во Сирија првиот збор им е демократија, а вториот диктатура, третиот и четвртиот хемиски отров, па човекови права итн. Тие што се кладат на Русија прво викаат Путин, а потоа приопштуваат доверлива информација која ја добиле од прва рака директно од Кремљ дека Русите ги направиле парампарче американските ракети. Така, во еден возбудлив сеир во директен ТВ-пренос од почетокот на третата светска војна помина последниот викенд во Македонија.

Македонците поделени во две навивачки групи навиваа кој ќе победи. Едните за Америка, другите за Русија, а третите пацифисти загрижени за опстанокот на човештвото. Во Македонија уште не е препознаено доволно силно што значи државен интерес, а самиот збор „интерес“ е длабоко всаден во колективната меморија, како нешто многу негативно и лошо, збор од кој страдаат жителите на оваа напатена земја низ целата историја и со кој политичарите ги оправдуваат сите грешки и глупости направени во име на народот. Освен, се разбира, извонредно големото чувство на препознавање на интересот на сопствениот џеб.

Целата колумна на „Независен“ на следниот линк.

  Категории:
view more articles

Актуелно

view more articles

Останати вести