Октомвриска треска!

Октомвриска треска!
10.07.19   14:38

Прочитано : 331

Print This Article

Европските лидери се поделени во ставовите и анализите за датумот за почеток на преговорите на Европската Унија со Северна Македонија и Албанија во октомври. Додека еден голем дел од нив се изневерени од фактот што Европската Комисија (ЕК) не даде зелен светло за Северна Македонија и Албанија за датум за почеток на преговорите во јуни, очекуваат ова грешка да се исправи во октомври. Од друга страна еден значаен дел од европските лидери го делат мислењето дека во октомври датум за почеток на преговорите да и се додели само на Северна Македонија.

Има и од тие кој мислат дека поради многуте случувања во ЕУ и во октомври нема да и се додели датум за почеток на преговори на Македонија. Но, главниот мотив на ЕУ за да останат отворени преговорите со двете земји, е стабилноста на Балканот.

Европските лидери потенцираат дека во изминативе 6 месеци е регистиран регрес и голема деградација во политичката сцена во Тирана, кој случувања влијаат многу во одлуките на ЕУ. Во овие услови нивна оценка е дека датум за преговори треба да се одреди само за Северна Македонија, додека со Албанија треба да се работи јако и да и се помогне за да го постигне ова цел.

Политичките аналитичари сметат дека смешен е и Макрон, кој инспириран од Де Гол, наместо од Шуман во неговата европизација, помага во блокадата на проширувањто на ЕУ, ситуација која најмногу им наштетува на граѓаните на Северна Македонија и Западниот Баллкан. Скептиците велат можда ќе се случи Северна Македонија да добие датум за преговори во октомври, ако Германија го убедува Франција, на што дипломатот Јан Тружнински, поранешниот главен преговарач на Полска со ЕУ, се сомнева.

“Можда, ќе добие датум за почеток на преговорите за членство, коцката се врти, можда ако Германија ја убедува Франција, во што се сомневам”, ми велеше Тружнински во Варшава за време на летната школа на Вишеградската политичка Школа пред неколку дена. Лидерите и европските дипломати од Самитот на Западниот Балкан во рамките на Берлинскиот процес во Пзнан – Полска, изразува мислење дека Северна Македонија заслужила датум за почеток на преговорите, но според нив ЕУ не во форма како во 2007 година, пред економската криза, но и поединечно земјите членики несе во истата форма.

Нивна оценка е дека Европа денес има проблеми за да проектира симпати на самиот интегративен процес, и тешко и оди во зачувување на политичкиот курс и промоцијата на нејзините добри политики. Во сите овије негативни и позитивни анализи, охрабрувачки пораки за Северна Македонија и регионот од Самитот во Познан, прати комесарот Хан, кој истакнал дека двете земји, Македонија и Албанија имат напараено напредок во реформите, и дека одлуките на Европската Комисија треба да се почитуват и во октомври да им се одреди датум за почеток на преговори на двете земји.

Дестан Јoнузи

  Категории: