Одлично ни оди!

Одлично ни оди!
12.08.19   13:51

Прочитано : 941

Print This Article

Ви пренесуваме дел од колумната на Џабир Дерала за Цивил Медиа:

Да, одлично ни оди… со колективно (само)убиство. Самите ги уништуваме и шансите, веројатно последните, за изградба на нормално општество. Паралелно со ова уништување од ден во ден, од минута во минута, ја напуштаме и идејата за создавање на тоа што долго, предолго, го очекувавме – правната држава и демократијата.

Ова стаса дотаму што, кога ќе се споменат овие изрази, општество, правна држава, демократија, најчесто предизвикува огорченост и подбив. До времето кога, како во филмот „Одисеја 2001“, мајмунот со страв го допира монолитот што дошол од некое друго време… Нема да претера оној што ќе каже дека тоа време е сега, веќе го живееме.

И тоа за кого, за што? За интересите на оние што ја укинаа правната држава и ја присвоија за себе. Изгледа како да сакаме да им го вратиме на разбојниците тоа што го украдоа од нас… Од кои причини? Од стрес и разочарување, но и поради многу суета и кратковидост. А можеби и од интерес. Краткорочен.

Се разбира, одговорите не се ни толку едноставни. Отпорот кон правната држава и демократијата доаѓа од центри на моќта чии димензии и капацитети се незамисливи, а методите на нивното дејствување се комплексни и ослободени од одговорноста што ја наметнува еден организиран систем. Напротив, нивната основна функција е да го разнишаат системот и да го прилагодат, односно да го стават во функција на своите криминални цели.

Повеќе од очигледно е дека Владата е растргната меѓу реалната политичка моќ и распоредот на силите во парламентот, од внатрешната фрагментација и клептократски елементи, а најмногу од субверзиите што ги изведуваат криминалните структури од претходната и од сегашната политичка, бизнис и медиумска елита.

Целата колумна на Цивил Медиа на следниот линк.

  Категории: