Обиколницата и во 2009 го поплави Стајковци, но надлежните не реагираа

Обиколницата и во 2009 го поплави Стајковци, но надлежните не реагираа

Иако од УХМР убедуваа дека невремето од 6 август се случувало еднаш на илјада години, сепак, поплавите во скопско Стајковци предизвикани од обиколницата се случувале и претходно.

nevreme poplava obikolnica

Како што може да се види од архивата на Тајм.мк, А1 телевизија во два наврати во 2009 известувала дека Стајковци се поплавувало од обиколницата.

54895489459043

Скоро еден месец по оваа вест, обиколницата и официјално беше пуштена во употреба, а на сечењето лента беше и тогашниот премиер Никола Груевски и тогашниот министер за транспорт и врски Миле Јанакиески.

Gruevski-2206[1]

34434343

И на само два дена по пуштањето во употреба, повторно поплавени домови во Стајковци.

9858450439043

Сепак, тогашните поплави не биле доволен аларм кај надлежните да преземат мерки за да се спречи поголема катастрофа, каква што за жал се случи на почетокот на овој месец. Функционерите во повеќе наврати изјавија дека не чувстуваат одговорност и дека штетите не можеле да се спречат.