Николовски: Како сведок на лидерската: Што Заев понуди а Мицкоски одби

Николовски: Како сведок на лидерската: Што Заев понуди а Мицкоски одби
23.10.19   22:29

Прочитано : 2,793

Print This Article

Фејсбук статус на генералниот секретар на СДСМ, Љупчо Николовски:

Како сведок на лидерската средба а заради бегањето на опозицијата од избори во декември да се потсетиме на фактите а не лажните вести од истата:

1. Мицковски не кажа ниту еден збор за тоа дека Заев или Владата се виновни за недобивањето на одлуката за преговори,
2. Мицковски ја поздрави големината на Заев за одговорната пракса што ја воведува да ги повика граѓаните да се изјаснат за идниниот пат на земјата.
2. Заев прв предложи конкретен датум и тоа за брзи избори на 22 или 29 декември со техничка Влада.
2. Мицковски по подолго молчење и неизјаснување почна да инсистира на 100 дена техничка Влада без конкретен предлог.
3. Мицковски ниту еднаш не спомена конкретни датуми за избори во јануари ниту пак во февруари.
4. Мицковски како конкретен предлог го даде 22 или 29 март а после тоа и 5 април. Секој нов предлог беше што подоцна што значи повторно одлагање.
5. Предлогот за избори во Април не беше предлог на Заев и СДСМ туку на останатите. Заев предложи избори во Декември.
6. На Зоран Заев во тек на целата средба му беа важни државните интереси и затоа вршеше консултации со министрите во Владата за да може да се ратификува навремено протоколот за #NATO и секако да се вратат стотиците милиони евра долгови наследени од Груевски.

Но сега имаме поважни работи од ова. СДСМ ќе добие уште еден мандат од граѓаните и ќе продолжи да ја води државата на вистинскиот пат на демократски и европски вредности, патот на развој и просперитет, бидејќи тоа е патот што води напред.

За пола мандат од изолирана земја, раскарана со своите соседи станавме светол пример во регионот за многу прашања. Ќе станеме членка на НАТО што е најсилна гаранција за стабилност и безбедност.

За да се одржат овие придобивки треба државата да има демократско раководство. Затоа бараме чист мандат за граѓаните да се изјаснат дали се за обнова на криминалот, режимот, неправдите или се за тоа да ја градиме Европа тука.

Во вториот мандат ќе ја градиме Европа тука. Ќе ги дозајакнеме реформите, ќе ја доразвиеме економијата, ќе изградиме Европска држава, без разлика на внатрешните одлуки на ЕУ.

Ќе продолжиме заедно уште посилно за повисоки плати, нови работни места, поголема социјална помош, изградба на ново патишта и градинки, поголема поддршка за домашните фирми, повеќе мерки против загадувањето и враќање на повеќе пари директно кај граѓаните.

  Категории:
view more articles

Останати вести