Независноста не требаше да изгледа вака!

Независноста не требаше да изгледа вака!

Ви пренесуваме дел од колумната на Ѕвездан Георгиевски за Призма:

Прославивме уште еден голем државен празник во духот на нашата традиција – глупаво, патетично и неочекувано (односно без никакви очекувања). Додуша, одреден (не мал) дел од популацијата го прослави поинаку, но сепак во духот на традицијата – во празничен егзил во Грција.

Онаа, најглупавата (и, за жал, најчестата) дилема што можев да ја видам по социјалните мрежи беше лажното прашање: Дали го славиме Денот на независноста на Република Северна Македонија или на Република Македонија, па дали некој од творците на референдумот за сувереност мислел на Северна Македонија или на Република Македонија, па дали илинденците мислеле на Северна Македонија итн.

Еве, сега ќе го славиме 11 Октомври, Денот на македонското востание. Ќе ја поставиме ли дилемата дали оние што го кренаа востанието во 1941 година мислеле на Народна Република Македонија или Социјалистичка Република Македонија или на Република Македонија?

Има уште живи борци од НОБ, а има и живи луѓе од времето на Македонија во СФРЈ, па нешто не се сеќавам дека не се одбележуваше празникот и дека имаше нешто протести (барем вербални) од борците и првоборците дека тие не се бореле за таа држава.

Или, ајде вака, неодамна го прославивме 2 Август. Илинденците од 1903 година формираа (краткотрајна) Република. И не ја нарекоа Македонија, туку Крушевска Република. Треба ли да ја славиме Крушевската Република? Или да ги земеме асномците. Ако барем бегло сте ги виделе документите на АСНОМ, вистинскиот темел на македонската модерна држава, тогаш ќе ви биде јасно дека во сите асномски документи при секое споменување на Македонија задолжително е додадено (во сојуз со братските народи на… Југославија). Треба ли да го славиме АСНОМ?

Интересно е дека сите што ја поставуваат оваа наводна дилема околу името на државата никако да се сетат како, на пример, гласеше прашањето на историскиот референдум од 1991 година. А тоа гласеше: „Дали сте за суверена и независна држава Македонија, со право на влез во иден сојуз со суверените држави на Југославија?“ Напротив.

Деновиве читам пофалби за „белите глави“ што ја воделе државата, за нивната визија и, секако, за тоа дека при организирањето на референдумот никако не мислеле на Република Северна Македонија (ако забележавте, во референдумското прашање пред името Македонија нема ниту географска, а богами ни политичка одредница, во смисла на уредувањето на државата – на пример, Република). Акцентот е ставен на „независна и суверена држава“ (каква и да е), со отстапување на правото да остане во некаква редефинирана Југославија (како конфедерација на суверени држави). Треба ли воопшто да го славиме 8 Септември? Треба ли да ја почитуваме генерацијата што го изнесе референдумот?

Целата колумна на Призма на следниот линк.