Неколку весели летни белешки

Неколку весели летни белешки

Ви пренесуваме дел од колумната на Џабир Дерала за Цивил Медиа:

На една конференција за политичко помирување што ја организираше ЦИВИЛ во 2010 година, поранешниот потпретседател на СДСМ, Гордан Георгиев, своевремено го нарече Милошоски со зборовите: „пристојното лице на ВМРО-ДПМНЕ“. Наспроти повиците за политичко помирување уште тогаш, четири години откако ВМРО-ДПМНЕ освои власт, такво нешто не се случи. Помирување немаше тогаш, нема ни сега. Има само преплет од афери, скандали, амнестии, бескрајни пазарења и блокада на процесите.

Ако порано важеше за макар приближно пристојна фигура на политичката сцена, Антонијо Милошоски мазно влезе во оваа валкана медиумска војна. Тој сега стана илустрација за евтини трикови и морален пад каков што многумина не очекуваа од него. За ликови, пак, како Стевананџија и слични, не може да се каже дека се изненадување на политичкиот бувљак.

Дури и највисоките функционери на ВМРО-ДПМНЕ и нивните пратеници во парламентот веќе со години, со сѐ позасилено темпо, без ни малку резерви, за срам и да не зборуваме, безочно лажат и пласираат дезинформации и лажни вести. Ако тоа порано им го оставаа на своите човечиња во масивната агитпроп машинерија, сега и самите се впуштени во таа вулгарна и бескрупулозна црна кампања. Тоа кажува многу, но некој треба и да го види.

***

Сега е појасно од кога и да е – сите тие пијат вода од едно исто место. За свои интереси што далеку ги надминува прашањата за наклонетоста или симпатиите, руските служби сесрдно ги помагаат. Против македонските интереси, се разбира. На рускиот ФСБ не му е гајле ни за ВМРО-ДПМНЕ, ни за Македонија и Македонците. Нивна грижа е само воено-политичкиот интерес на Кремљ и ни милиметар подалеку.

Целата колумна на Цивил Медиа на следниот линк.