Не ги палете стрништата. Град Скопје бесплатно го собира отпадот

Не ги палете стрништата. Град Скопје бесплатно го собира отпадот

Сопштение на Град Скопје:

Градот Скопје е прва единица на локална самоуправа која започнува кампања за елиминирање на палењето на нивите и стрништата, со цел намалување на загаденоста на воздухот и зачувување на плодноста на почвата.
Палењето стрништа е казниво со закон. До сега ваквите палења не беа санкционирани поради тоа што на земјоделците не им беше понудена алтернатива за овој вид отпад. Сега нудиме решение кое ќе биде ефикасно, а најважно, нема да претставува дополнителен трошок за граѓаните.