Нашиот комшија, Стевче

Нашиот комшија, Стевче
20.03.19   09:18

Прочитано : 2,588

Print This Article

Криминалот во градежната мафија во Македонија секогаш се правел според закон. Законите се така направени, што во нив има доволно дупки и инстанци за арбитрарни административни одлуки, па не е тешко градежните маркички да се тегнат и растегнуваат по висини и ширини според потреба, локациите да се измислуваат со урбана акробатика како во кинески циркуси, а условите за градба, ако треба, се пропишуваат и толкуваат „одокативно“, во зависност од расположение, од временската прогноза и од водостојот на банкарските сметки. Материјата е така законски скроена, а потоа со години и надградувана и развивана, што нема шанса упатени луѓе да направат криминал, а да е вон важечките позитивни прописи што се на сила за таа област.

Во урбанизмот и човек да утепаш е според закон!

Затоа сум крајно изненаден што некој собрал храброст, а можеби и докази, да го гони еден Стевче Јакимовски, легендата на македонскиот општествено-политички и морално-политички систем – овде дури и нема потреба за иронија, апсолутно сите знаат за кој вид на персонални квалитети се мисли! – за сомневања за некаков вид на градежно-урбан криминал. Не верувам дека нашиот, општ, комшија, Стевче, бил толку невнимателен? Мислам дека ќе му се фатат за прописите…

Додуша, некни во судот Стевче влезе здрав и победнички расположен, а излезе со здравствена дијагноза за домашен притвор, па не е јасно што се случувало во тие петнаесетина часови помеѓу она кога, рано наутро, си во статус на осомничен, до приквечер додека предистражно-истражно не добиеш статус на обвинет. Можеби навистина собрале нешто непријатно и вознемирувачко за човекот познат по тоа што „никој ништо не му може“?!

Koлумната на Сашо Ордановски во целост прочитајте ја тука

  Категории: