МНР: Коментарите на Русија се целосно неосновани и невистинити. Пратениците донесоа одлука која ги рефлектира децениските заложби за членство во НАТО и ЕУ

МНР: Коментарите на Русија се целосно неосновани и невистинити. Пратениците донесоа одлука која ги рефлектира децениските заложби за членство во НАТО и ЕУ
23.10.18   13:23

Прочитано : 140

Print This Article

Соопштение на МНР:

Министерството за надворешни работи на Република Македонија категорично ги отфрла наводите и квалификациите изнесени во коментарот на Департманот за информирање на Министерството за надворешни работи на Руската Федерација од 22 октомври 2018 година, во врска со изгласување на предлогот за пристапување кон измени на Уставот во Собранието на Република Македонија.

Министерството за надворешни работи на Република Македонија ги смета наводите во коментарот како целосно неосновани и невистинити, изнесени со јасна тенденција да се компромитира политичкиот процес од историско значење за Република Македонија и за сите нејзини граѓани. Пратениците во Собранието на Република Македонија, со целосно почитување на сите демократски принципи и предвидената парламентарна процедура, донесоа одлука која ги рефлектира децениските заложби на Република Македонија за членство во НАТО и во Европската унија, како стратешки приоритети за кои постои најширок можен општествен консензус, а што добро им е познато и на нашите руски пријатели.

Министерството за надворешни работи на Република Македонија потенцира дека, останувајќи посветена на евро-атлантската интеграција, Република Македонија и во иднина ќе се залага за развивање и унапредување на односите и со Руската Федерација, врз основа на традицоналното пријателство на нашите народи, како и меѓусебното почитување и уважување на правото на самостоен и слободен избор на сопствената иднина.

  Категории:
view more articles

Актуелно

view more articles

Останати вести