Македонците и преспанскиот договор

Македонците и преспанскиот договор
9.08.18   21:03

Прочитано : 1,145

Print This Article

Ви пренесуваме дел од колумната на Никола Поповски за „Независен“:

Сега е лето и голем дел од населението користи годишни одмори, повеќе или помалку се одмора од секојдневните работни и други обврски или, пак, е надвор од местото на постојано живеење, без разлика дали е тоа во својот роден крај, некаде во Македонија или во странство. Тоа придонесува вниманието и тензиите околу јавните и општествените проблеми и грижи до одредена мера да е намалено. Сепак, современите ИТ-технологии не дозволуваат целосна или значителна отсеченост на човекот од актуелните збиднување во светот и во својата земја.

Во такви услови се одвива и дебатата за оправданоста од постоењето на т.н. преспански договор, потребата од одржувањето на референдумот и конечно за начинот на изјаснувањето на веќе респишаниот референдум. Без разлика на сите конфронтации во општеството во врска со договорот, веројатно сите се согласуваат дека одлуката што ќе произлезе од него е многу сериозна и уште посериозно ќе влијае на долгорочната иднина на Македонија. Бидејќи до потпишувањето на договорот сериозна општествена дебата всушност и да немаше, природно е што дебатата со целата своја жештина се отвори сега и ќе кулминира во септември. Можеби ќе беше подобро таа да се одвиваше до моментот на потпишувањето на договорот, но тоа сега е веќе депласирано прашање и треба да се дадат одговори на предизвиците што се непосредно пред нас, а тие не се ни лесни ни наивни. Сосема обратно.

Деновиве од страна на невладината МЦМС се објави првото истражување на јавното мислење во врска со претстојниот референдум за името на нашата земја. Можеби тоа и не е прво истражување од тој вид, но секако е прво што јавно се објави. Како такво тоа заслужува соодветно внимание. До референдумот има уште 50-ина дена, но секое сознание за јавното мислење, макар и првично, е важно. Отсега па натаму секое ново истражување на јавното мислење ќе се компарира со резултатите од првото и така сè до конечните резултати од референдумот на 30 септември. Резултатите од анкетата на МЦМС се веќе објавени и доволно коментирани за да не се задржуваме на нив. Сепак, мислам дека е дозволен исклучок и можеби би требало да се задржиме на два, за мене, многу важни детали од тоа истражување.

Целата колумна на „Независен“ на следниот линк.

  Категории:
view more articles

Актуелно