Мачка во вреќа

Мачка во вреќа

Не знам дали ќе ве интересира, ама бугарското Министерство за животна средина ѝ изрекло административна мерка на термоелектраната „Бобов Дол“, за која беше наменет спорниот отпад увезен од бугарската фирма „Блацион“: наложено ѝ е да престане да согорува отпад.

Во екот на сомневањата дека таму се согорува токсичен отпад, бугарскиот министер за животна средина, Емил Димитров, лично ја посетил термоелектраната. Од обвинителството било утврдено дека во постројката за согорување не е најден опасен отпад, но соработници на министерот утврдиле дека многу од условите добиени со дозволата за согорување отпад, не биле исполнети од термоелектраната. Практично, забраната била дадена по таа основа, сѐ додека термоелектраната не ги расчисти проблемите и не ги исполни условите.

Не знам дали ќе ве интересира, ама откако министерот си заминал, решил веднаш да провери дали мерката се почитува. Бидејќи функционирал видеонадзор, прегледот на снимките покажал дека само што тој свртел грб, тие продолжиле да палат отпад. Не знаеш дали е поголема дрскоста или профитот. Или едното без другото не одат!? Веднаш потоа остатокот од отпадот бил испратен на согорување во постројки на други термоелектрани што ги исполнуваат условите.

Министерот (бугарскиот, не нашиот) вчера ги собрал сите претставници на бизнисот-секторот за рециклирање, како и трговци и преработувачи на облека од втора рака, на која договориле сет-мерки за справување со сивиот сектор во таа бранша. Предлагаат да се ограничи бројката на гранични премини и пристаништа преку кои ќе се внесува отпад, а избраните да бидат под многу засилена контрола.

Колумна на Катерина Блажевска во целост прочитајте ја тука