Лицето јас

Лицето јас
6.11.19   14:54

Прочитано : 790

Print This Article

Имам мал идентитетски проблем откако државата ме прогласи за човек-фирма (ме третира повеќе како фирма додуша, а помалку како човек) и станав таканаречен ДДВ обврзник (за обичните смртници кои не ги знаат ваквите фискални термини, да преведам ДДВ е акроним од дунстер со девалвирана вредност).

Мојот идентитетски проблем почна како синдром на поделена личност, преку ден се чувствував како правно лице, а навечер си легнував и наутро се будев исклучиво како физичко лице. Потоа, како поминуваа кварталите за поднесување ДДВ-пријави, почнав сѐ помалку да се чувствувам како физичко лице.

Во една држава, која и самата не е правна, тешко е човек да биде правно лице. Освен што го изгубив сосема чувството на припадност и идентификација, чувствувам осаменост и некако како да сум отфрлен од средината. На пример, кога седам во кафеана со физички лица, практично само јас и кафеаната сме правни лица.

Koлумната на Сашо Кокаланов во целост прочитајте ја тука

  Категории: