Култура зад седумте јасени

Култура зад седумте јасени
25.03.19   11:19

Прочитано : 221

Print This Article

Ви пренесуваме дел од колумната на Ѕвездан Георгиевски за Призма:

Така излезе случајот: во следните две недели ќе се случат, според мене, неколку важни културни настани, во кои, било како учесник, било како дел од организацијата, сум директно вклучен. Во подготовките на овие настани се постави една, би рекол за овдешни прилики, вечна дилема: дали треба да се испратат официјални покани до политичарите, претставниците на власта и на партиите?

Дали, на пример, на промоцијата на реизданието на првиот македонски роман „Село зад седумте јасени“ на Славко Јаневски (патем речено ова е прва објава на овој роман од неговото прво издание во многу, многу далечната 1952 година) треба да биде викнат премиерот Зоран Заев или барем министерот за култура Асаф Адеми, барем со оглед на фактот дека изданието е поддржано од Министерството за култура? Треба ли да бидат викнати, да кажеме, претседателските кандидати? Или лидерот на опозицијата?

Аргументите за почитување на политичкиот протокол главно се сведуваа на некаква пиар-стратегија. Имено, ако се обезбеди присуство на високата политика, тогаш ќе биде обезбедено и присуство на медиумите и културниот настан и така ќе добие шанса да биде соодветно застапен во јавноста. Сепак, победија контрааргументите. Политичарите најверојатно нема да бидат официјално поканети и по цена, како што тоа сега е вообичаено, сите работи да се одвиваат со минимално медиумско присуство и покривање.

Прво, дури и да биде обезбедено присуството на комплетната политичка елита, голема е веројатноста дека медиумите оваа можност ќе ја искористат за поставување прашања кои се од „повисоки општествени цели“, односно за дневно-политички дебати.

Целата колумна на Призма на следниот линк.

  Категории: