Крвав ќар

Крвав ќар
7.11.18   14:28

Прочитано : 502

Print This Article

Ви пренесуваме дел од колумната на Џабир Дерала за Цивил Медиа:

Гледам една фотографија од трибините на фудбалското игралиште во Тетово и… Молам? Фудбалски стадион? Тоа ледината со неколку реда скалесто наредени клупи наоколу, тоа го викате стадион? Аха, добро… Вие си знаете. Јас и онака нешто друго сакам да расчистам пред себе и пред вас, ако се согласувате.

Топовско месо

Гледам на фотографијата тинејџери и по некој повозрасен, но секако многу млад човек. Гледам еден огромен транспарент што се протега речиси по целата должина на полјанчето (стадионот, де!). Пишува нешто за обединувањето, за походи и победи. Гледам исти или слични транспаренти на „другата“ страна, со малку поинакви бои, на поинаков јазик. Но, пораките се исти или слични. Гледам многу чад, пиротехника… Некој што не ги знае јазиците и контекстот ќе помисли дека тоа е еден весел настан во некоја паланка.

Но, тоа се младите, радикализирани националисти.

Младите навивачи се одлично топовско месо за радикалните структури што работат на агенди што тие деца не можат да ги разберат, а уште помалку да ги испланираат. Тие не се одговорни за ова зло што баботи по улиците и на полјанчињата на кои се тркалаат топките и паланечките спортски тимови. Премногу се млади за да разберат во што се втурнати. Премногу се млади за да понесат полна законската одговорност за своите постапки.

Одлична можност за валканите трговци со лудите идеи што му припаѓаат на некое дамнешно минато.

Поход за победа на сите

Сите заедно, тие дечиња, сосе нивните родители и наставници, мобилизирани под неретко гротескните називи како Балисти, Војводи, Комити, Шверцери, Чкембари, Рибари, Мајмуни, Фемили Аеродром, Лојал Фанс, Сити Парк Бојс, Пирати, Лозари и сите останати – треба да се соберат на едно место, па да појдат пред вратите на нивните општински управи, па пред вратите на Агенцијата за млади и спорт, па пред Влада… Да побараат подобри игралишта, повеќе пари за нивните омилени клубови за барем соблекувалните да заличат на нешто, да побараат поубави трибини, побезбедни влезови, рефлектори за вечерни натпревари, дисплеи за следење на резултатот…

Така, овој поход ќе биде победа за сите.

Целата колумна на Цивил Медиа на следниот линк.

  Категории:
view more articles

Актуелно

view more articles

Останати вести