Кралот на Јордан: Ќе го земеме земјиштето кое е под закуп на Израел

Кралот на Јордан: Ќе го земеме земјиштето кое е под закуп на Израел
10.11.19   19:03

Прочитано : 959

Print This Article

Јорданскиот крал Абдула Втори изјави денеска дека две парчиња земјиште, привремено користени од Израел, ќе бидат вратени под „целосен суверенитет“ на Јордан, во момент кога двете држави одбележуваат 25-годишнина од потпишувањето на мировниот договор.

Израел имал контрола врз земјоделското земјиште повеќе од 70 години и на државата, според договорот од 1994 година, и е дозволено да ги закупи областите, со претпоставка дека договорот ќе биде повторно продолжен.

И покрај зголемената недоверба во односите меѓу двете земји, Израел верувал дека ќе се најде решение, но обраќањето на кралот Абдула Втори во Парламентот веројатно става точка на таквите надежи и Јордан е подготвен да преземе целосна контрола врз тие области во текот на следната недела.

  Категории: