Корупцијата во македонскиот јавен сектор – гостин во Студио 1 Константин Битраков

Корупцијата во македонскиот јавен сектор – гостин во Студио 1 Константин Битраков
22.02.19   19:11

Прочитано : 140

Print This Article

Потребни се коренити промени во македонското законодавство, но примарно е потрбна волја кај политичките елити и властите за борба против корупцијата во Македонија, смета правникот Константин Битраков кој беше гостин во петочното Отворено Студио 1.

Според него борбата против овој горлив проблем е еден од главните предизвици за почнувањето на преговорите за членство во Европската Унија. Битраков смета дека не е доволно само на хартија да се усогласуваат нашите законски регулативи со европските, туку новиот состав на Антикорупциската комисија сериозно треба да започне да се бори против коруптивните дејанија.

Битраков потенцираше и уште еден контрадикторен и нејасен проблем – корупцијата во македонскиот јавен сектор, односно член од законот со кој службениците можат да примаат подароци во вредност до 3.000 денари за завршена работа.

Целиот разговор погледнете го видеото:

  Категории: