Конзистентни до крај

Конзистентни до крај

Сите си останаа конзистентни до крај. Владата, пред сѐ, премиерот, остана доследен на заложбите и сизифовските напори земјата да ја извлече од интеграциската изолација. ВМРО-ДПМНЕ остана доследна на ставот дека докрај ќе се обиде да го спречи процесот на промена на уставното име, и покрај фактот дека тоа е единствениот клуч за интеграциските перспективи. Иванов остана доследен на опструкциите и на конфузното разбирање на терминот разумен компромис.

Најдоследен во својата расипаност и демагогија остана Никола Груевски, човекот кој десет години им подаруваше споменични и други аргументи на Грците за нашето чепкање во нивната хеленистичка историја. Сега, залегнат во хотелска фотелја и азилантски влечки, се дрзна да дава инструкции кој што да правел пред големата одлука.

Велат – не паѓа снегот за да го покрие брегот, туку за сите да си ги остават трагите во него. Ги оставија. Најдобар судија за постапките секогаш е времето. Но, и не мора да чекаме историска дистанца од 50 години за да оцениме кој бил во право. Можеме да ги провериме досегашните постапки низ тестот на овие 28 години независност, период кога политичките елити имаа идентична мантра околу решавањето за спорот со Грција: „Не мора да брзаме, бидејќи времето работи за нас!“

Колумната на Катерина Блажевска во целост прочитајте ја тука.