Конкурс за нова химна!

Конкурс за нова химна!
20.03.19   13:42

Прочитано : 1,515

Print This Article

1.
По апсењето на Стевчо Јакимовски, партијата ГРОМ распиша конкурс за нова партиска химна. „Не може нам нико ништа, јачи смо од судбине“ некако ја прегази времето, а богами и судбината.

Од партиски информации дознаваме дека фаворит е „Зеница блуз“ од „Забрањено пушење“, поради стиховите: „окружни судија рек’о дванаес година, дванаес година, строгог затвора”, но се разгледува и многу пооптимистичката „Само пар година за нас“ од уште еден екс-ју бенд, „Екатерина Велика“.
Не се исклучува ниту можноста да се избере песната „Члан мафије“ од „Рибја чорба“, но на стиховите од оваа песна им се забележува тоа што никаде во нив не е прецизирано дека станува збор за урбанистичка или градежна мафија.

2.
Коментар за новите случувања во правосудството секако има и претседателскиот кандидат на опозицијата, професорката Гордана со уставно презиме Силјановска и географска додавка Давкова. Таа, се разбира, во духот на партијата што ја поддржува и на правните начела што ги предава, ги осуди сите судски одлуки.
Гордана, со латинско име Хорхана, на средба со граѓаните на Демир Капија им рекла дека кога таа ќе завладее со државава, а заевизмот ќе биде поразен, „правото и правдината ќе се вратат на голема врата во Република Македонија“.
Е, сега, бидејќи и граѓаните на Демир Капија, како впрочем и сите други граѓани на Македонија, со свои уши слушнаа за прекршувањето на правото, неправдите и криминалот на режимот што беше на сила пред да стапи на сцена овој страшен заевизам, имам само едно прашање за Хорхана: Дали и почитуваниот Груевски ќе се врати на голема врата, заедно со правдата и правдината?
Бидејќи, нели, избега на мала врата, а има доста за одлежување, ред е да се врати на голема врата во Идризово. Но, дали професорке на ова мислевте, или во вашата правна држава, вие ќе сте претседател на Македонија, а Груевски почесен претседател?

3.
Портпаролот на Владата денеска соопшти дека извршната власт се откажала од мерцедесот зашто е симбол на расипништво и затоа што е доказ во случајот „Тенк“ на СЈО. Судбината на СЈО, пак, е во рацете на Мицкоски, зашто без негова согласност немало да се носи новиот закон за обвинителството. Шеф на Мицкоски, пак, е Груевски.
Поврзете ги овие три реченици во логична целина и ќе го добиете заклучок дека судбината на мерцедесот е во рацете на неговиот прв газда. Што е океј, ако некогаш го продаваме. Не е иста цената кога го шитка прв газда и кога го возел кој стасал.
За уште малку да ја кренеме цената, не ќе е лошо во овој вакуум-период да ѝ биде даден на користење на мама Нада. За да може да пишеме во огласот и дека баба го возела.

Колумната на Сашо Кокаланов во целост прочитајте го тука

  Категории: