Ќе паднат ли неутралците на газ?

 Ќе паднат ли неутралците на газ?
16.04.18   11:28

Прочитано : 3,172

Print This Article

Пред отприлика година дена, лично бев присутен на една жестока расправа, водена без многу „дипломатски ракавици“, помеѓу српскиот министер за надворешни работи Ивица Дачиќ и американскиот амбасадор во Белград Кајл Скот. Темата беше желбата за „неутрален статус“ на Србија на Балканот, како српско решение за „растргнатоста“ на нивната безбедносна и политичка агенда на Балканот. Би можело за тоа да се расплетат долги приказни, но суштината беше во тоа што Дачиќ сакаше да ја дефинира расправата за неутралноста на Србија строго во контекст на српските интереси, а Скот му се спротивстави со идејата дека, пред да се изберат интересите, треба да се изберат вредностите зад кои сака да застане едно општество и една државна заедница, врз кои, потоа, ќе ги дефинира и брани своите интереси.

Се разбира, Дачиќ и Скот, и во таа прилика, не се согласија во ставовите. Во една поапстрактна смисла, тоа несогласување ја дефинира и актуелната западна, односно американска политика кон Србија: Не можете – им рече Хојт Ји на Србите – да седите на две столчиња истовремено, особено кога столчињата се сè пораздвоени. Ќе паднете помеѓу, на газ.

Занимливо е како таа, во суштина, српско-руска геополитичка позиција за „неутралност“ на Балканот, полека се симнува накај Македонија, како што слепото црево, кога ќе пукне една мембрана што го држи во стомакот, почнува да се симнува кон мочните канали и да се воспалува. Банална е хируршката интервенција за отстранување слепо црево. Но, кога ќе тргне процесот, ако не го извадите на време, од компликациите може и да се умре.

По падот на ВМРО-ДПМНЕ од власт, по започнатите реформи во таа партија под раководство на Христијан Мицкоски, по „тврдата“ определба на Заев за интеграција на Македонија во НАТО и во ЕУ, како и по неодамнешното протерување на еден руски дипломат (и) заради неговите агресивни разузнавачки активности во земјава, ми се чини дека за главен промотор на идејата за „Македонија како Швајцарија на Балканот“, за нашата „неутралност“ помеѓу Истокот и Западот, полека се вкотвува околу претседателот Ѓорге Иванов, во оперативно „содејство“ со неколку членови на неговиот Кабинет и ним идеолошки „блиски кругови“.

Па, и не е сосема нелогично Иванов да е станат центар на руската активност во Македонија

повеќе тука

Сашо Ордановски

извор: Цивил

  Категории:
view more articles

Актуелно

view more articles

Останати вести