Каталонија ќе забрани пушење во автомобили, на стадиони и на автобуски станици

Каталонија ќе забрани пушење во автомобили, на стадиони и на автобуски станици
11.06.19   09:32

Прочитано : 80

Print This Article

Владата на шпанската област Каталонија планира да го забрани пушењето во приватните автомобили, на стадиони и автобуски постојки, а новите закони може да влезат во сила следната година.

Забраната ќе важи не само за обичните цигари, туку и за електронските и други средства за пушење тутун. Новите правила се последица на наглото зголемување на бројот на пушачи во Каталонија. Од 1990 до 2017 година нивниот број беше намален на 24 отсто, но минатата година се зголемил на 25,6 проценти.

Заострувањето на правилата за пушење се применува во сите земји од ЕУ. Се забранува пушење на јавни места, се воведуваат нови акцизи на тутунските производи. Париз го забрани пушењето во десетици паркови и градини, а Грција на некои плажи.

  Категории:
view more articles

Актуелно