Кадровски геноцид во здравството

Кадровски геноцид во здравството
16.05.18   18:38

Прочитано : 706

Print This Article

Ви пренесуваме дел од колумната на Ерол Ризаов за „Независен“:

Една фрапантна бројка што ја соопшти министерот за здравство Венко Филипче кажува колкави се трагичните последици на кадровскиот геноцид извршен во јавното здравство. Во интервју за „Фокус“, министерот вели дека за само осум години, од 2010 година досега, повеќе од 2.000 лекари заминале во приватните клиники и во странство.

Вие што првпат ја слушате оваа бројка малку застанете, напијте се шеќер и вода оти она што следува тешко може да се поднесе ако немате добро здравје бидејќи е трагична сторија за тоа како е создадено болно општество, иако граѓаните на Македонија платиле милијарди евра во изминатите години за подобро јавно здравство. Со нивните пари наместо пристојна здравствена заштита е направен неверојатен систем на кадровски егзодус, класично прогонство на добрите лекари во странство и во комерцијалните приватни лечилишта во кои можат пристојно да се лекуваат само тие што можат да земат кредит. Богатите од поодамна се лечат во странство. Познати клиники во Истанбул, во Софија, Виена, Љубљана, Белград, Париз, во Лондон, во Берлин, во Франкфурт… па и преку океанот имаат и доктори и пациенти од Македонија, кои по светски стандарди и цени добиваат соодветен третман. Докторите таму примаат за еден месец колку кај нас годишна плата, а пациентите врвна нега.

Дома во државата е направен амбиент на здравствена лотарија, нешто како руски рулет. Тие што имаат среќа да се излечат во приватните клиники и натаму ќе плаќаат и долгови на банките и за државниот фонд за здравствено осигурување. Ако немаат среќа и ако починат, ќе му остават тежок товар на семејството во наследство. Само страдалниците знаат колку се тешки и мачни овие семејни драми.

Целата колумна на „Независен“ на следниот линк.

  Категории:
view more articles

Актуелно

view more articles

Останати вести