Кај СДСМ, ни студено кафе за разделба

Кај СДСМ, ни студено кафе за разделба
13.06.19   09:42

Прочитано : 2,302

Print This Article

Нека ми биде дозволено поентата на оваа колумна да ја направам преку една лична анегдота…
Имено, кога во 1996 година бев сменет од функцијата директор и главен уредник на Македонската телевизија – овде не е ни важно кои се причините за тоа, иако, кога би тенчеле, и денеска, за жал, тие причини уште како се релевантни за сегашните состојби во МРТВ – за мојата смена дознав преку прочитана вест на телевизијата чијшто главен уредник бев самиот! … Да, знам, да се скинеш од смеење!

Зад смената стоеја некакви „високи политики“ на тогашната коалиција на власт предводена од Киро Глигоров и Бранко Црвенковски, иако имаше една небитна госпожà која беше конкретниот „изведувач на работите“ во самата радио-телевизија. Со тоа заврши мојот двегодишен ангажман, единствен во животот на некоја јавна функција.

Така тоа го прави СДСМ: многу се љубезни и настојчиви ако треба да ве убедуваат да се нафатите да оправате „криви Дрини“ во некоја институционална вукојебина; а кога ќе решат дека им е доста од вас, немаат ни елементарно воспитување да ве викнат на едно проштално кафе, за макар лицемерно да ви ги образложат причините за смената и да ви се заблагодарат пред да ве шутнат во газот… Тие мислат дека сите луѓе со некаков професионален и личен интегритет треба да бидат среќни и доживотно благодарни што ги поставиле на одредена функција, оти нивната партиска војска гине за тие функции и не ни очекува елементарна коректност за возврат. Претпоставката е дека „возвратот“ сами ќе си го одработат во институцијата со која раководат – море и двојно повеќе, ако не ги фатат!

Добро, што е право, кога е во прашање СДСМ и јас, таа рана лекција во мојата професионална кариера за тоа со кого си имам работа, и партиски и персонално, многу ми користеше во животот. Впрочем, за таа институционализирана невоспитаност, да не кажам и политички простотилак кај македонските социјалдемократи, пред сè од Црвенковски, а научено од Глигоров, на нивната партија до денес, во континуитет од речиси 25 години, им ја „наплаќам“ сметката (во што спаѓа и овој текст!), нешто од принцип, а нешто и заради педагошките општествено-политички причини.

Но, џабе принципи и педагогија, сите овие години…

Ете, еден пријател, неодамна сменет од својата мошне одговорна раководна државна функција, не само што не го удостоиле со студено кафе за да му ја соопштат веста и да му ги образложат причините за смената, туку не добил шанса ни за телефонски разговор со оној кој решавал за тоа! За смената слушнал од медиуми, си ги испразнил фиоките и си заминал. Ни збогум, ни со здравје, не па некој да го праша што и какви му се плановите!?

Колумната на Сашо Орданоски во целост прочитајте ја тука

  Категории: