Исчистете го фашистичкиот шљам од институциите!

Исчистете го фашистичкиот шљам од институциите!
25.03.19   11:22

Прочитано : 981

Print This Article

Ви пренесуваме дел од колумната на Џабир Дерала за Цивил Медиа:

Не ме чуди што во Македонија има вртоглава бројка од функционално неписмени, луѓе со затапен и заболен морал, лесни за манипулација и политичка лоботомија. Откако ќе им се исперат мозоците и ќе им се исчисти душата од морални и човечки скрупули, лесно е да се намалат до димензија на минијатурни шрафчиња во машинериите за социјален и политички инженеринг. Не ме чуди, бидејќи образовниот систем и културата во нашата земја се отровни и заболени. Но, за тоа, набрзо, во еден од моите следни рафали.

„Нобелова награда за храброст да му се даде на „напаѓачот“, човекот во Нов Зеланд. Браво, бравооо“ напиша Татјана Лазаровска на својот профил на Фејсбук. Навистина постои тој профил, навистина е вработена во Армијата на Република Северна Македонија. Носи униформа на оваа земја, има вештини што ги стекнала во нашиот образовен систем, прима плата од буџет што го полнат сите граѓанки и граѓани. Лазаровска е стационирана во воена единица во град со мнозинско албанско население, во артилериски род што е извонредно мобилен. Со оружјето до кое има пристап се ракува извонредно лесно, а последиците од него може да бидат разорни и трагични.

После таква порака, навистина е чудо како Владата или барем ресорното министерство на една земја, нашата, речиси и официјално членка на НАТО, не излезе со изјава во која ќе слушнеме дека тоа лице е суспендирано, одземени ѝ се дозволите за пристап до оружје и муниција и дека е под истрага да не е дел од организирана екстремистичка мрежа. Тоа е најмалку што може да го направи владата или барем Министерството за одбрана, според некои минимални НАТО стандарди. Ако веќе ништо не значат Уставот и законите на нашата земја, а би морало!

И сега, уште потревожно прашање. Уште колку вакви има во нашиот систем? Било да се Македонци или Албанци или Турци, Роми, Бошњаци, Срби, Власи… Вработени по партиска линија со или без почитување на принципите за правична застапеност, по Охридски или некој друг договор… Индоктринирани од тајните агенди на политичките структури или податливи за други структури, подземни, домашни и странски… Колку такви има?!

Се обидувам да го разберам (иако тоа е невозможно!), ставот на лидерите и високите функционери на Владата кои безброј пати ни повторија дека законите од времето на режимот на Груевски не им дозволуваат да спроведат чистење на непотребните кадри во администрацијата што одговара на најмалку десет милионска богата држава.

Уште помалку можам да разберам (не се ни обидувам), што власта не расчистува со деструктивните и криминалните џебови во својата администрација и други служби и органи. Ни откриваат дека биле следени од подземни партиски милиции, а тие истите се дел од системот, платени со буџетски пари. И? Ништо… Фантастично!

Целата колумна на Цивил Медиа на следниот линк.

  Категории: