ИРЛ: Последната битка за парцела на плоштадот

ИРЛ: Последната битка за парцела на плоштадот
21.10.19   22:09

Прочитано : 1,567

Print This Article

На плоштадот во Скопје веќе нема државна земја за продавање за џабе. Нема ни место за градење. Но, можностите не се ограничени. Во моментов се војува за парцелата со недовршениот хотел “Мериот Кортјард” и Офицерскиот дом. Кој е Миле Кратер и што сака од Сергеј Самсоненко, истражува ИРЛ.

Приказната на Сергеј Самсоненко

Кога започнуваат градежните работи во 2015 година, инвеститорот на објектот склучува договор со повеќе фирми, а една од нив е и „Кратер“ која е изведувач на термотехнички инсталации. Но, сметката на фирмата на Самсоненко е блокирана врз основа на нов Договор склучен меѓу „Сис инвест“ и „Кратер“ на 13 ноември 2018 година со назнака Извршна клаузула. Тоа значи дека со тој договор може да се наплатат долговите директно преку извршител. Договорот во име на „Сис инвест груп“ го потпишал управителот Ратко Капушевски. Самсоненко и неговиот адвокат се сомневаат дека тој Договор кој на 23 ноември е заверен на нотар е фалсификат.

Самсоненко преку неговиот адвокат во февруари годинава поднел кривични пријави до Јавното обвинителство против лицата кои учествувале во составување на документот. Тоа се неговиот доскорешен соработник и управител на фирмите, Ратко Капушевски, сопственикот на „Кратер“ Миле Младеновски и нотарот Ристо Папазов. Иако случајот е пријавен во февруари, Јавното обвинителство дури пред неколку дена го повикала Самсоненко да даде исказ.

„За сите наши тврдења имаме документација со која истите ќе ги потврдиме, но сите овие случувања ни даваат за право основано да се сомневаме дека се е организирано од некого, а дел од надлежните институции се инволвирани во оваа работа, со цел да се наштети на г-динот Сергеј Самсоненко“, вели неговиот адвокат Новаковски.

Ратко Капушевски по еден месец од склучувањето на договорот, лани во декември, добил отказ од Самсоненко. Тој беше изненаден и рече дека не знае дека против него е поднесена кривична пријава за измама и фалсификување на документ.

„Мојата разделба со Самсоненко беше од лични причини. Јас имав други амбции за понатамошниот тек на мојата кариера. Ако адвокатот смета дека треба да поднесе кривична пријава, тој тоа може да го стори, но последниот збор ќе го има судот. Како управител на фирмите на Самсоненко секогаш сум се раководел и постапувал согласно законите“, рече Капушевски.

Нотарот, пак, Ристо Папазов по заверка на документот меѓу „Кратер“ и „Сис инвест груп“ заминува во пензија. Во нотарската комора велат дека неговата канцеларија е затворена од јануари годинава. Неколку месеци подоцна, во март, Папазов е еден од осомничените за финансиски криминал во предметот за изградба на „Шпански скали“ во Скопје. Тој за време на апсењата беше во бегство, а сега е во домашен притвор.

Средба во хотел “Русија”

2019, октомври

Во хотелот на Сергеј Самсоненко пристигнавме во договореното време во пет часот попладне, откако тој од прва го прифати состанокот со новинарите на ИРЛ. Хотел “Русија” е првата голема инвестиција на бизнисменот, кој од Ростов во Скопје се доселува во 2006 година.

Нема потреба да се обратиме на рецепцијата за насоки кон канцеларијата на Самсоненко. Брзо ни пристапува машко лице и не’ спроведува до последниот спрат од хотелот. Лево од лифтот е популарното место каде што излегуваат познати скопски фаци “Скај бар” на хотел “Русија”. Десно влегуваме во друга просторија преку која се пристапува кон пространатата канцеларија на бизнисменот. Просторијата не личи на типична канцеларија, но е приватна и во неа се разговара и за работа.

Сергеј Самсоненко е заедно со неговиот адвокат Александар Новаковски. Се споделуваат сомнежи дека зад оваа приказна можеби има некој трет кој сака да се дограби до атрактивниот имот на плоштадот. Тој вели дека нема што да крие, за се’ поседува документи, ќе сподели  и прифаќа разговорот да е официјален во целост.

“А се сомневате ли во некој? Кој сака да Ви го земе хотел Мериот?”, прашуваме. “И јас се прашувам”, одговара. За брзо потоа да каже дека го зачудува “тајмингот на целата приказна која почнува со апсењето на Јордан Камчев.

Сергеј Самсоненко и Орце Камчев

Повикај пријателПонудата на Орце Камчев

Сергеј Самсоненко јо јавноста важи за богат човек, а во едно интервју и самиот се проценува на 100 милиони евра. Од доаѓањето во Македонија неговиот бизнис само се ширеше. Спортски клубови, ланец обложувалници, млекарска и градежната индустрија, хотели…Во јавноста често беше обвинуван дека бизнисот му цвета поради блискоста со тогашната власт. Во многу од бизнисите тој делеше удели со лица блиски до извршната власт. Таков е и Јордан Камчев.

“Не, не, не”, вели Самсоненко кога ќе се сугерира дека нивната релација е и бизнис релација. “Тоа не е вистина. Ние со Камчев сме пријатели, соседи, но немаме заеднички бизниси. Јас единствено влегов во еден период во „Здравје Радово“ и тоа беше се.“

Кога на 22 октомври минатата година во „Сис инвест груп“ во сопствеништвото влезе бугарска фирма, во јавноста почна да се зборува дека Камчев се дограби од скапата парцела на Самсоненко. Бугарската фирма тогаш купи 51 процент од уделите. Самсоненко тврди дека влегувањето на Камчев во неговата фирма била со единствена цел – да земе кредит од Бугарската народна банка. Бидејќи доцнел со плаќање кон доверителите за изградба на објектите на плоштадот, морал да побара кредит, а условот за добивање бил парите да се префрлат на бугарска фирма. Пружиле рака за кредит, но пари никогаш не легнале на сметката. На 9 ноември Јордан Камчев беше уапсен.

„Не можам да кажам кој стои зад ова. Но, чудно е што се’ почнува по апсењето на Орце Камчев. Оттогаш постојано имаме блокади во судовите и во обвинителството за сите постапки што ги почнавме за стечајот и за кривичните пријави.“, објаснува Самсоненко.

Во јануари годинава откако Камчев беше пуштен во домашен притвор излегува од фирмата „Сис инвест груп“ и Самсоненко повторно  останува единствен сопственик. На 13 февруари го пречекала веста дека за фирмата е побаран стечај.

“Добро соработувавме со Миле. Бев изненаден. Ми вети дека ќе ме почека. Планирав да му го платам долгот, но кога видов дека тој со фалсификуван договор сака да ме изигра, решив вистината да ја докажам на суд”, вели Самсоненко.

Целиот текст на ИРЛ на следниот линк.