Идентитетот на валканата нација

Идентитетот на валканата нација
13.03.19   08:44

Прочитано : 1,460

Print This Article

Ви пренесуваме дел од колумната на Сашо Орданоски за Цивил Медиа:

Кога после 100 години ќе пропадне оваа човечка цивилизација и кога после десет илјади години ќе се појави нова, идните археолошки ископувања на територијата на сегашна Република Северна Македонија ќе ги поттикнат футуристичките научници да толкуваат дали ова огромно количество на пластичен отпад и секаков друг вид на смет расфрлан наоколу низ нашиот библиски хабитат мора да имало некаква длабока религиска симболична вредност за сегашнава, наша, примитивна пред-култура?

Бидејќи не може на поинаков начин да се објасни, освен со некаков антички верски фанатизам, нашата тотемска предаденост да го славиме Богот на Ѓубрето со таква упорност, со секојдневно принесување на илјадници и стотици илјади жртви во форма на отпадоци, расфрлани кеси со домашен смет, употребени пластични шишиња и лименки, кој каде ќе стигне низ целата оваа света поср… пардон, послана земја.

Идните истражувања ќе го покажат она што и сега го знаеме, дека нема видлива статистичка демографска разлика, некаква родова, генерациска, образовна, имотна или урбано-рурална карактеристика на оние кои уживаат да скапуваат во сопствената загаденост – фрла секој што ќе стигне, ударнички, како да се натпреваруваме кој е попрост и попримитивен во третманот на окружувањето. Студентите фрлаат преку прозорците на студентските домови, селаните ги затрупуваат каналите за наводнување, административците по паркинзите, пензионерите низ парковите, а една локална бабичка лани во Радожда – жива вистина! – излезе од дворот покрај плажата и кесата со домашното ѓубре ја завитла среде најбистрото езеро во Европа…

Целата колумна на Цивил Медиа на следниот линк.

  Категории: